Cel mai important document într-o călătorie este pașaportul

Pașaportul reprezintă un document necesar oricărui cetățean român pentru stabilirea cetățeniei și identității acestuia și pentru a avea permisiunea de a intra și ieși din țară prin punctele de frontieră deschise traficului pentru călători.

Pentru cetățenii români, pașaportul se emite pentru o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de a fi prelungit cu încă 5 ani. Pentru a obține pașaportul, solicitantul trebuie să meargă la biroul de pașapoarte din județul în care domiciliază și să prezinte actele necesare: cererea tip, cartea de identitate, certificatul de naștere și certificatul de căsătorie (dacă este cazul), toate în original și copie xerox, pașaportul anterior (dacă este cazul), timbrul fiscal și dovada achitării taxelor.  Toate informațiile necesare și cererile tip se găsesc la orice birou de eliberare pașapoarte, iar pașaportul se eliberează de cele mai multe ori chiar pe loc.

Deși pașaportul este documentul pe care trebuie să-l dețină oricine călătorește în afara granițelor țării, începând de la 1 ianuarie 2007, cetățenii români au primit dreptul de a călători doar pe baza cărții de identitate în 22 de țări membre ale Uniunii Europene. Astfel, pentru a intra în Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania, Portugalia și Ungaria, cetățenii români vor prezenta la frontieră doar cartea de identitate. Pașaportul rămâne valabil pentru a călători în celelalte state, inclusiv pentru Cehia, Cipru si Suedia.

De reținut este și faptul că românii pot achiziționa acum și pașapoarte electronice, supranumite ”biometrice”. Acestea sunt dotate cu un cip în care sunt păstrate datele personale ale posesorului, prezintă 50 de elemente de siguranță și reprezintă singurul act de identitate care cuprinde atât imaginea facială a posesorului, cât și amprenta sa digitală. Pașapoartele biometrice se eliberează de către Centrul Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice.

Brazil

Fotografia de calatorie

Calatoriile, mai ales cele in tari straine, ne prilejuiesc ocazia de a vedea locuri inedite noua si de a captura peisaje, cladiri, oameni prin intermediul fotografiei.

Citeste mai mult


Cum facem bani cu Adsense

Promovez acesta solutie de a face bani online pentru eu am un mic venit lunar de la Adsense intodeauna pe data de 23.

Citeste mai mult

Cautare


Anunțuri